Languages:  English  Bulgarian  
Currencies:  

Съвети за избор на хилка за тенис на маса

Как да изберем най-подходящата за нас гума?

Колко силен катапулт е необходим за нашия стил на игра?

Колко да е дебела и с каква твърдост да е подложката на гумата?

1. Разберете как твърдостта на подложката влияе на вашата игра:

Като цяло гумите с по-твърда подложка имат повече потенциал за създаване на добро въртене и висока скорост. Но за да се възползвате от този потенциал, е необходимо да можете да придавате по-голямо ускорение от рамото, като за целта техниката Ви трябва да е на по-високо ниво. Поради по-краткото време на контакт на топчето с гумата се препоръчва да се тренира много по-често за да може да се поддържа необходимият контрол.

При по-твърдите подложки получавате много по-директно усещане за контакт с топчето, защото топчето не потъва дълбоко в подложката. От другата страна гумите с меки подложки са по-контролни, по-катапултни и удължават времето за контакт с топчето. С по-меките гуми се отиграват по лесно бързите и въртеливи топки, като движенията са по-бавни и с по-слаби нива на техника. По-меката гума също така има тенденция да издава по-отчетлив звук, необходим за добра обратна връзка.

 • 57,5 °: Vega DEF
 • 54 °: Vega China
 • 47,5 °: Vega X, Vega Asia, Vega PRO, Vega INTRO, Vega LPO
 • 45 °: Vega Tour, Vega Japan, Musa III
 • 42,5 °: Vega EUROPE, Vega ASIA DF, Vega SPO
 • 40 °: Vega ELITE
 • 37,5 °: Vega EUROPE DF
 • 55°: Omega VII TOUR, OMEGA VII CHINA GUANG
 • 52,5°: Omega VII ASIA
 • 50°: Omega V ASIA
 • 47,5°: Omega VII PRO, Omega V TOUR, Omega V PRO, Omega IV ASIA, Omega IV PRO
 • 45°: Omega V EUROPE
 • 42,5°: Omega VII EUROPE, Omega IV EUROPE
 • 40°: Omega IV ELITE

Гумите от сериите VEGA и OMEGA 4, 5 и7 са едни от най-продаваните гуми в света. Не само изключително доброто им съотношение цена / качество, но и лесните за игра характеристики и дългата им издръжливост правят тази серия гуми много популярна. Серията VEGA предлага много широка гама от различни модели гуми с различна технология и твърдост на подложката, както и вариации на горната гума, така че да е възможно всеки да намери подходящия за него модел. От друга страна серията Omega 7 предлага избор от четири топ-модела сътезателни гуми за играчи с напреднала техника. Всяка една гума има както предимства така и недостатъци, така че е много важно да определите кои точно характеристики подпомагат максимално вашия стил на игра и кои Ви пречат.

 1. Разберете как потенциалът за създаване на въртене влияе на вашата игра:

Различната твърдост на подложката в комбинация с различната структура на горната гума води до различен потенциал на въртене на гумата. Гумите с потенциал за създаване на добро въртене имат максимално добро сцепление с топчето и създават по-висока и рязко извита траектория на движение на топчето. Така се отваря по-голям прозорец за преминаване над мрежата и по този начин се прощават повече грешки спрямо гумите, създаващи ниска и удължена траектория. Тази характеристика е особено полезна при отиграване с топ-спин срещу сечени удари.
От другата страна има гуми с по-ниска траектория на движение на топчето, поддържащи по-прав начин на игра. Те ни помагат да държим противника си под постоянен натиск с бързи и остро изиграни топки, които са по-трудни за правилно отиграване. Играчите, които са склонни да удрят топката по-плоско обикновено се възползват много по-добре от гумите с по-ниска траектория. В крайна сметка това винаги е въпрос и на индивидуален избор.

Траектория на движение на топчето на гумите от серията VEGA:

Vega PRO (много висока) > Vega X > Vega DEF > Vega Japan > Vega Europe > Vega Europe DF> Vega ASIA > Vega ELITE > Vega INTRO > Vega TOUR > Vega ASIA DF > Vega China (нискa)

Траектория на движение на топчето на гумите от сериите OMEGA 4, 5 и 7:

Серия OMEGA IV (висока, сравнително къса)

Серия OMEGA V (средна, средно дълга)

Серия OMEGA VII (ниска, сравнително дълга)

 1. Разберете как катапулта на гумата се отразява на вашата игра:

Принципно колкото по-мека една гума, толкова е по ясно осезаем е катапулта при леките и средно силните удари. По-твърдите гуми от серията VEGA са тези, които като цяло могат да произведат по-голямо въртене и по-висока скорост, стига играчът да е в състояние да активира пълният им потенциал. Поради различните структури на подложката, гумите с една и съща твърдост на гъбата могат да имат различен катапулт ефект.
От една страна, по-катапултните гуми отнемат част от работата на играча като могат лесно да създават добро въртене и скорост с по-бавни и меки движения. От друга страна, гумите с по-слаб катапулт са много по-прецизни при късата игра над масата.
Гумите с по-слаб катапулт се нуждаят от повече вложена сила и съответно по-напреднала техника на играча, за да се ускори достатъчно топчето. В замяна играчът е възнаграден с по-стабилни и последователни атакуващи удари поради по-линейно ускорение. Коя характеристика е подходяща за вас, в крайна сметка винаги зависи от вашия собствен начин на игра и вашите предпочитания!

Освен твърдостта на подложката, за това колко катапултна ще е дадена гума влияе също и използваната в процеса на производството и технология. Има 4 различни технологии:

Elasto Futura: (силен катапулт, използва се и за Omega VII) > Dynamic Friction (използва се и за гуми Omega V)> Hyper Elasto (типична за VEGA)> Physi Elasto (минимален катапулт)

Elasto Futura: Vega X, Vega TOUR, Omega VII /цялата серия/

Dynamic Friction: Vega ASIA DF, Vega EUROPE DF, Omega V TOUR, Omega V ASIA, Omega V EUROPE

Hyper Elasto: Vega DEF, Vega PRO, Vega ASIA, Vega JAPAN, Vega EUROPE, Vega ELITE, Omega V PRO, Sigma II PRO, Sigma II EUROPE, MUSA III, Omega IV /цялата серия/

Physi Elasto: Vega INTRO, Musa I

 1. Разберете как дебелината на подложката влияе на вашата игра:

Ако вземете една и съща гума, но с различна дебелина на подложката, общите и характеристики като цяло се запазват. Колкото по-тънка обаче е подложката, толкова повече се усеща съприкосновението на топчето с дървото. Тази обратна връзка както и пропорционално по-ниската скорост водят като цяло до повече контрол.
По-дебелата подложка дава по-голям потенциал за създаване на въртене и по-висока скорост на гумата при прави и топ-спин удари. За да се възползвате от предимствата на по-дебелата подложка е необходимо нивото и техниката ви на игра да е напреднало. Недостатъкът на дебелите подложки е загуба на известен контрол поради увеличената скорост.

Можете да намерите повече информация в описанието на отделните продукти.

Можете да разгледате нашите предложения за професионални хилки за тенис на маса тук

Назад